Constantin Brancus este cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuşi, figura centrala in miscarea artistica moderna si un pionier al abstractizarii este considerat parintele sculpturii moderne.
Brâncuşi s-a nascut in 1876 in satul Hobita din Judetul Gorj. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. La varsta de 9 ani a plecat de acasa si s-a intretinut singur, lucrand timp de 6 ani ca baiat de pravalie in Craiova. In tot acest timp a continuat sa sculpteze in lemn; si-a confectionat singur o vioara, care a atras atentia unui client al cafenelei in care lucra - acest client l-a ajutat pe Brâncuşi sa intre la scoala de Arte si Meserii din Craiova. In 1889, dupa ce a absolvit scoala de Arte si Meserii din Craiova, Brâncuşi a intrat la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti. Desi s-a simtit mai atras de opera Independentilor, decat de academicienii din scoala, artistul a studiat temeinic modelajul si anatomia.
Dintre sculpturile din aceasta perioada, Ecorseul realizat in 1902, a fost cumparat de scoala si a servit drept model de anatomie pentru mult timp. Aceasta lucrare denota o excelenta cunoastere a anatomiei. In 1903 a primit prima comanda. In aceasta perioada Brâncuşi este captivat de opera lui Auguste Rodini si ii si de miscarea artistica din afara granitelor Romaniei, ceea ce il determina sa plece la Paris.
Pleaca pe jos cu sacul in spate, ajunge la Munchen in 1903 unde ramane pana in primavara anului 1904, cand isi reia drumul spre Paris, unde ajunge in jurul datei de 14 iulie. Trei ani dupa sosirea la Paris sculpteaza Rugaciune- statuia unei fete ingenunchiate. Aceasta lucrare reprezinta prima etapa a evolutiei sale spre simplificarea formelor.